INTERNETO GREIČIU VAŽIUOJANTIS „NISSAN X-TRAIL“ / Ivuana / Naujienos

INTERNETO GREIČIU VAŽIUOJANTIS „NISSAN X-TRAIL“

https://www.youtube.com/watch?v=5PxabKuBE3c&feature=youtu.be 

28.10.2016 – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Kūrybiškumo ir inovacijų centro „LinkMenų fabrikas" inžinieriai kartu su telekomunikacijų bendrove „Tele2" sukūrė unikalią automobilio valdymo sistemą. Jos dėka automobilis kelyje rieda tokiu greičiu, kokia toje vietoje yra mobilaus interneto sparta – megabitai per sekundę paverčiami į kilometrus per valandą. 

„Mūsų žiniomis, toks interneto greičiu važiuojantis automobilis yra pirmasis pasaulyje. Su susidomėjimu priėmėme „Tele2" iššūkį, ir sukūrėme  automobilio valdymo sistemą, kuri klauso ne vairuotojo, bet interneto", – sako VGTU „LinkMenų fabrikas" Mechanikos laboratorijos vedėjas ir šio projekto vadovas Mykolas Bistrickas.

 

Pasak jo, didžiausias iššūkis kuriant sistemą – užtikrinti, kad vienas procesas nesikirstų su kitu. Pavyzdžiui, situacijoje, kai priešais atvažiuoja kitas automobilis, sistema nepradėtų staiga didinti greičio ar stabdyti ir nesukeltų pavojaus vairuotojui bei aplinkiniams.

Automobilį eksperimentui suteikė „Nissan" kompanija, pasirinktas „X-Trail" modelis.

Naujasis „X-Trail" yra vienas pažangiausių automobilių savo klasėje. Naujosios kartos „X-Trail" modelyje komplektuojama naujausia navigacijos, informacinė ir pramoginė sistema „NissanConnect". Vairuotojo patogumui taip pat siūloma daug įvairių pagalbinių įrenginių, kuriuos jungia nauja „X-Trail" montuojama „Nissan Safety Shield" sistema. „Nissan Safety Shield" - tai keleivių saugumui užtikrinti sukurtų sistemų visuma. Šios technologijos yra „Nissan" numatyto eismo be avarijų plano dalis. Jos kartu atspindi bendrovės siekį iki 2020 m. sukurti komerciniu požiūriu perspektyvius autonominius automobilius

Inžinierių ir programuotojų komanda naująją valdymo sistemą intensyviai kūrė ir testavo mėnesį, o vėliau kartu su „Tele2" išbandė jį skirtingose kelio atkarpose tarp Vilniaus ir Ventės.

Akimirkas iš automobilio sistemos kūrimo proceso ir „Tele2" inovatorių kelionės žiūrėkite čia: https://www.youtube.com/watch?v=Ly1aNiiq0oU&feature=youtu.be

„Ateitis atkeliauja internetu, tad mes siekiame užtikrinti, kad kuo daugiau gyventojų galėtų naudotis kokybišku ir greitu ryšiu. Šiuo metu net 97 proc. Lietuvos teritorijos yra padengta sparčiu „Tele2" 4G interneto ryšiu ir mes toliau aktyviai plečiame mobilaus interneto tinklą", – sako Petras Masiulis, „Tele2" generalinis direktorius.

„Šios inovacijos atsiradimas parodo, kad glaudus universitetų ir verslo bendradarbiavimas Lietuvoje ne tik tampa norma, bet ir duoda vis daugiau realių, apčiuopiamų rezultatų. Kai tokiuose centruose, kaip VGTU „LinkMenų fabrikas", naudodamiesi moderniausia įranga bei technologijomis mokslininkai ir verslininkai dirba kartu, galime sulaukti išskirtinių inovacijų ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio kontekste", – sako VGTU mokslo ir inovacijų prorektorius prof. habil. dr. Antanas Čenys.

Lapkričio mėnesį šį unikalų „Nissan X-Trail" galės išbandyti ir Vilniaus gyventojai bei svečiai, užsisakę kelionę per „Uber” programėlę. „Uber" pakeleivius šis „Tele2" inovatorių patobulintas automobilis veš nemokamai.