„NISSAN“ UŽSIMOJO SUKONSTRUOTI PIRMĄJĮ PASAULYJE SEPTYNIŲ VIETŲ BOBSLĖJŲ / Ivuana / Naujienos

„NISSAN“ UŽSIMOJO SUKONSTRUOTI PIRMĄJĮ PASAULYJE SEPTYNIŲ VIETŲ BOBSLĖJŲ

  • Pasitelkdama „Nissan X-Trail" konstrukcinius sprendimus ir technologijas, „Nissan" sumanė transformuoti standartinį bobslėjų į aptakių formų septynvietę versiją.
  • Pirmojo pasaulyje septynviečio bobslėjaus nusileidimo premjera įvyko istorinėje olimpinių žaidynių trasoje Insbruke (Austrija).
  • Žiūrėkite pirmąjį septynių vietų bobslėjaus nusileidimą: https://youtu.be/-tL2RLeYGEI    

„Nissan" metė iššūkį tradicinėms bobslėjaus rogėms, Insbruko slidinėjimo trasoje (Austrija) pristatydama pirmąją pasaulyje septynvietę jų versiją.

„X-Trail Bobsleigh" sukurtos pagal „Nissan X-Trail" modelio pavyzdį. Jų pirmasis nusileidimas įvyko istorinėje olimpinių žaidynių trasoje Igls miestelyje. „X-Trail Bobsleigh" pilotavo britų olimpinio medalio laimėtojas Seanas Olssonas.

Bendradarbiaudama su bobslėjaus rogių specialistais, „Nissan" transformavo tradicines keturvietes roges į „X-Trail" modelio įkvėptą septynvietę versiją. Šios unikalios rogės gali išvystyti 100 km/h greitį, o jų G pagreitis siekia 4,5 G*. Žiūrėkite vaizdo įrašą čia:


Bobslėjaus rogės primena išraiškingą „Nissan X-Trail" dizainą su išskirtine priekine dalimi, priekiniais žibintais ir siūlomomis septyniomis vietomis. Pro keleivių akis niekas neprasprūs – jie gali matyti panoraminį vaizdą 3600 kampu, kokį fiksuoja ir „Nissan X-Trail" montuojamas aplinkinio vaizdo monitorius. 

Kaip ir bobslėjaus rogės, rafinuota visų varomųjų ratų „X-Trail" sistema „ALL MODE 4x4-i" padeda vairuotojui patikimai kontroliuoti padėtį net ir važiuojant apledėjusia ir snieguota danga.

„Nissan Design Europe" (NDE) dizaino vadovas Darilas Skrivenas suvienijo jėgas su prityrusiu bobslėjaus rogių gamintoju Diegas Menardis ir sporto specialistu Janu Ričardsonu, mėgindami pritaikyti rogėms automobilio dizainą ir sportinę aerodinamiką.

Janas Ričardsonas ir Diegas Menardis turi didesnę nei 50 metų patirtį rūpindamiesi olimpinių žaidynių trasa ir tiekdami roges nugalėtojų komandoms visame pasaulyje.

Darilas taip pakomentavo šį įvykį: „Mes norėjome suteikti galimybę patirti mūsų krosoverių skleidžiamą nuotykių dvasią, įkūnytą daug emocijų suteikiančiame ledo rogių sporte, kuris yra įtrauktas į olimpines žaidynes. „X-Trail Bobsleigh" roges „Nissan Design Europe" kūrė pasitelkdama „Nissan X-Trail" formas ir charakteringas ypatybes. Jos pagamintos Diego Menardi rankomis jo dirbtuvėse Kortinoje. Šios rogės – „Nissan" novatoriškuose krosoveriuose įdiegtų pažangių idėjų ir technologijų atspindys."

Septynvietė ledrogių versija sukurta naudojant eskizus ir kompiuterinio modeliavimo programas (CAD). Bobslėjaus rogių priekinės dalies detalės perteikia „X-Trail" V formos grotelių dizainą ir charakteringas variklio dangčio linijas.

Diego Menardi pailgino rogių kabinos konstrukciją, kad joje tilptų septyni keleiviai.

Bendri duomenys: „X-Trail" ir „X-Trail Bobsleigh" palyginimas

„X-TRAIL Tekna 1.6 dCi 4x4"

 

 

 

 

 

 

IR

„X-Trail Bobsleigh"

Ypatybės

Duomenys

Ypatybės

Duomenys

Sėdynės

Septynios

Sėdynės

Septynios

Aukštis

1710 mm

Aukštis

850 mm

Ilgis

4640 mm

Ilgis

4200 mm

Bendroji masė

2160 kg

Bendroji masė

895 kg

Parengto automobilio svoris

1580 kg

Parengtų rogių svoris

310 kg

Variklis

1,6 l dCi

Variklis

Nėra

Pagreitėjimas iki 100 km/h

11 s

Pagreitėjimas iki 100 km/h

30 s

Maks. greitis

186 km/h

Maks. greitis

105 km/h

Galia

130 AG

Galia

621 AG (463 KW)

Bobslėjaus istorija

XIX a. pradžia

Bobslėjaus sporto šaka atsirado XIX a. pabaigoje, kai šveicarai, lenta sujungę dvi skeletono roges ir pritvirtinę vairo mechanizmą, sukūrė toboganą. 1897 m. įrengta važiuoklė pasiturinčių turistų apsaugai užtikrinti ir Sankt Morice įkurtas pirmasis pasaulyje ledrogių sporto klubas.

Sunkiasvoriai bobslėjininkai

XX a. penktojo dešimtmečio pabaigoje pripažinta startinio įsibėgėjimo svarba. Dėmesys atkreiptas į stiprius ir greitus kitų sporto šakų atstovus. 1952 m. atlikti esminiai taisyklių pakeitimai, kuriais apribotas bendro ekipažo ir rogių svoris. Taip baigėsi sunkiasvorių bobslėjininkų epocha ir buvo atverstas naujas bobslėjaus kaip sporto varžybų puslapis.

Atgal ir pirmyn

Pirmosios lenktyninės rogės buvo pagamintos iš medžio. Tačiau jos greitai užleido vietą plieninėms rogėms, kurios tapo žinomos kaip bobslėjaus rogės. Jos taip pavadintos todėl, kad ekipažas sūpuodavosi atgal ir pirmyn startinėje įsibėgėjimo atkarpoje greičiui padidinti. Šiandien geriausių pasaulio komandų treniruotės ištisus metus ir varžybos daugiausia vyksta dirbtinio ledo trasose, naudojant aptakias aukštųjų technologijų roges, pagamintas iš stiklo pluošto ir plieno.

Olimpinių žaidynių istorija

1924 m. pirmosiose olimpinėse žiemos žaidynėse Šamoni kurorte įvyko varžybos ant keturviečių rogių. 1932 m. Leik Pleside vykusiose žaidynėse pasirodė dvivietės rogės. Varžybos ant dviviečių rogių išliko iki dabar. 2002 m. pirmąkart dalyvauja moterys – su dvivietėmis rogėmis.

Kas yra G pagreitis (G-force)?

* Tai jėga, veikianti nejudantį kūną ant Žemės paviršiaus (į viršų) ir atitinkanti 1 g. Dėl Žemės paviršiaus pasipriešinimo ji didėja tiesiogiai proporcingai 1 g pagreičiui ir atvirkščiai proporcingai gravitacijai.